På Ungdomsskolen Skive gør de for tiden en ekstra, opsøgende indsats i forhold til de unge i ungdomsklassen. Der er tale om udsatte og sårbare unge, der hver dag under corona-krisen bliver kontaktet af deres lærere for at høre, hvordan det går. Nogle gange er det ikke så let at få fat på de unge – men det er der også råd for.
Der bliver ringet, facetimet, sendt sms’er og gjort ved hver eneste dag. For to gange om dagen bliver eleverne i ungdomsklassen kontaktet af deres lærere. Både faglærere og kontaktlærere taler med eleverne om, hvordan de har det, og hvordan deres verden ser ud for tiden. Og lidt om lektier. Og lærerne er meget ihærdige i at få kontakten til at lykkes. Hver dag. Også selv om der ikke bliver svaret første gang.
- Der var en lærer, der havde forsøgt at få kontakt til en elev i sin klasse. Han svarede hverken på sms, eller når læreren ringede. Men hun har en hund, som hun nogle gange har med i skole. Og eleven her er meget glad for den hund. Så i stedet for at blive ved med at ringe og gøre ved, sendte hun et billede af sin hund med teksten: ’Vilma savner dig’. Og så var der hul igennem med det samme, fortæller Hans Kristensen, der er afdelingsleder for ungdomsklassen på Ungdomsskolen Skive.
Ungdomsklassen er et skoletilbud for unge, der har brug for et alternativt skoleforløb i en kombination af praktiske og teoretiske fag. Der er for tiden 42 elever fordelt på to forskellige forløb.
- Jeg er i det hele taget vildt imponeret over lærernes opfindsomhed, når det kommer til at gå nye veje på den måde. De brænder virkelig for det, de laver, de gør simpelt hen alt, hvad de kan for at være i kontakt med deres elever, siger han.
Gør en stor forskel
Der er også tale om elever, der typiske ikke har den store omgangskreds. Derfor er kontakten med lærerne ofte den mulighed, de har for at få vendt de tanker om den situation, vi står i lige nu, de har.
- Jeg fornemmer, at det gør en stor forskel for eleverne at blive kontaktet af lærerne på den måde. Det er med til at få dem til at holde ud. Det minder dem om, at der er noget, der venter dem på den anden side af coronakrisen, og nogen, der tænker på dem og virkelig vil dem. Det er med til at give dem håb, og det er særligt vigtigt for vores elever, siger Hans Kristensen.
Teamet, der er tilknyttet ungdomsklassen, har også hjulpet eleverne med det tekniske udstyr, så de har mulighed for at følge med i undervisningen hjemmefra. En af eleverne havde ikke en ordentlig internetforbindelse derhjemme, så ungdomsskolen søgte Lions Skive om penge til en telefon og abonnement under krisen. Ansøgningen blev sendt fredag, og mandag var det hele klar, så han ikke kom til at undvære kontakten med sine lærere.
- Det var bare endnu et eksempel på, at lærerne yder en kæmpeindsats over for eleverne. De får virkelig tingene til at lykkes, selv om mulighederne er få for tiden. Og lærerne har også arrangeret en mulighed for at spille Uno med eleverne online. Så spiller de sammen en eller to gange om dagen. Der kan lærerne benytte sig af muligheden for at stille et par spørgsmål i tråden, der kører. Bare for lige at fornemme, hvordan eleverne har det, siger han.
Påskeferie på en anden måde
Det er også lærerne, der selv har foreslået, at de holder påskeferie på en lidt anden måde, end de plejer. Normalt ville lærerne ikke være i kontakt med eleverne i påskeferien. Men i år er det anderledes.
- Vi har aftalt, at de ringer til dem, som de gør til hverdag, de tre første dage i påskeferien. Og lidt særligt vil eleverne så i helligdagene hen over påsken have muligheden for at ringe til deres lærere, hvis de har brug for det. Det er en fornøjelse at stå i spidsen for sådan et team af medarbejdere, der tager den slags initiativer. Og det bedste er, at det gør det lidt lettere for vores elever at klare sig igennem en hverdag, der slet ikke ligner den, de kender – og savner.