Nu bliver det muligt at læse softwareudvikling ved siden af jobbet i Skive. Det glæder Vestjysk Bank og Freeway A/S, der har mistet medarbejdere, der manglede muligheder for at læse videre ved siden af jobbet
Morgenmødet for it-udviklerne fra Freeway-koncernen er i gang. Udviklingschef Niels Thrane styrer slagets gang i den stående rundkreds, der kunne have været større. For flere medarbejdere er i løbet af de seneste år stoppet for at læse videre.
”Vi har desværre måtte sige farvel til flere dygtige medarbejdere, der er stoppet for at videreuddanne sig på fuldtid, da der ikke var andre muligheder. Det var fuldtidsuddannelse eller være på job. Jeg kan godt forstå interessen for at nå et højere niveau og lære mere, men det er ærgerlig at miste en god medarbejder på den baggrund,” siger Niels Thrane, der er chef for udviklingsafdelingen ved Freeway-koncernen, der ejer bl.a. Dating.dk, Plusbog, lejebolig.dk og Avisen.dk.
Men det kan nu blive fortid. Erhvervsakademi Dania i Skive har som videregående uddannelsesinstitution fået lov til at udbyde en ny uddannelse i softwareudvikling på bachelorniveau, som man kan læse ved siden af sit job som it-medarbejder, kaldet diplomuddannelse i softwareudvikling.
”Det er svært at rekruttere it-medarbejdere i Midt- og Vestjylland, fordi de fleste uddanner sig i Aalborg og Aarhus, så vi vil rigtig gerne holde på og udvikle vores medarbejdere. Den nye deltidsuddannelse er derfor en rigtig god nyhed, som vi hilser velkommen,” forklarer udviklingschef Niels Thrane fra Freeway, der har 25 udviklere ansat.
Købers marked
En undersøgelse fra 2018 hos medlemmerne af IT-branchens hovedorganisation viser, at mange virksomheder ligesom Freeway ønsker opkvalificering i softwareudvikling. Det er nemlig den kompetence, der med 64 procent suverænt indtager førstepladsen, når virksomheder vælge, hvad de savner hos medarbejderne.
”Den nye uddannelse er godt nyt for alle midt- og vestjyder. Det kvalificerer den arbejdskraft, som findes i virksomhederne i dag og giver mulighed for at videreuddanne på det, man allerede kan som fx datamatiker,” forklarer Birgitte Riise Bjærge, der er erhvervsdirektør på Erhvervsakademi Dania og ansvarlig for den nye efteruddannelse i Skive.
I undersøgelsen svarer virksomhederne også, at mere end hver 3. virksomhed - 35,7 procent - vil bruge flere ressourcer på videreuddannelse og opkvalificering end året før. Det forstår Birgitte Riise Bjærge godt.
”Markedet for it-medarbejdere er virkelig købers marked, fordi der mangler så mange it-medarbejdere. Hver 3. virksomhed har helt måtte opgive at besætte ledige it-stillinger, og der kommer i 2030 til at mangle 19.000 it-specialister, så det er en stor opgave for virksomhederne at holde på de medarbejdere, de har. Det kan de gøre ved at kompetenceudvikle dem med efteruddannelse,” mener erhvervsdirektøren.
Lokalt gør en forskel
En af de virksomheder, der glæder sig over den nye uddannelse, er Vestjysk Bank.
”Vi er meget positivt indstillet over, at der kommer flere uddannelsesmuligheder lokalt, for det er med til at løfte uddannelsesniveauet generelt. Når vi rekrutterer i dag, er det vigtigt at have veluddannede unge at kunne rekruttere fra, og der kan vi se, at vi har et begrænset udbud af ansøgere, når vi søger it-specialister til interne stillinger,” fortæller bankdirektør Michael Petersen fra Vestjysk Bank.
I den nye uddannelse er det især kompetencer inden for integration mellem store systemer, Michael Petersen kan se et konkret behov for.
”Vi arbejder på konstant at optimere på vores forretning og herunder også it-området, og der er nogle muligheder for dette, når vi for eksempel skal lave boliglån og store erhvervslån. Her taler vores systemer ikke sammen med fx tinglysningssystemerne, så der skal vi manuelt flytte tingene rundt. Det må og kan gøres nemmere,” forklarer Michael Petersen.
Alle har brug for en udvikler
Tilbage hos Freeway er det især den nye uddannelses obligatoriske fag i udvikling og styring af store systemer, der har fanger udviklingschef Niels Thranes interesse. Men han tror også på, at der i fremtiden bliver et endnu større behov for udviklere.
”Jeg kender og kan se firmaer, der har brug for at udvikle og automatisere processer. Hvis alle virksomheder fik mulighed for at få en kreativ udvikler ind i en måned, ville de efter den måned ikke kunne undvære vedkommende, fordi de ville opdage så mange områder, de kunne udvikle sig,” fortæller Niels Thrane.
Men når markedet af udviklere ikke er særlig stort, skal der også noget særligt til at lokke dem til en virksomhed. For Freeway er en af løsningerne at have datamatiker-studerende i praktik og efterfølgende ansætte dem.
”For at vi kan blive ved med at vækste, skal vi kunne rekruttere de rigtige udviklere, og det gør vi i høj grad ved at tiltrække arbejdskraft fra lokale uddannelsessteder. De skal have mulighed for at efteruddanne sig og nå et højere niveau, og det kan de nu,” smiler Niels Thrane fra Freeway.
Det første hold på den nye diplomuddannelse i softwareudvikling offentliggøres på https://eadania.dk/efteruddannelse/diplomuddannelser/softwareudvikling/ og skal efter planen starte til september i Skive.
Fakta om uddannelse i softwareudvikling
- Deltidsuddannelse for dig, der vil designe store, datatunge, distribuerende it-systemer
- En overbygningsuddannelse på niveau med en bacheloruddannelse
- Den første diplomuddannelse på Erhvervsakademi Dania, der også udbyder uddannelsen på fuldtid i Grenaa
- Henvender sig især til uddannede datamatikere
- Kan bruges til at læse videre på kandidat på deltid kaldet en master
- Indeholder tre obligatoriske fag i udvikling af store systemer, systemintegration og tests
- Valgfag er fx interfaceprogrammering, machine learning, sikkerhed, udvikling til mobile enheder og databaser for udviklere
FAKTA OM ERHVERVSAKADEMI DANIA
- Videregående- og efteruddannelser i Grenaa, Hobro, Horsens, Randers, Silkeborg, Skive, Viborg og Hedensted
- Har 23 korte og mellemlange videregående uddannelser
- Det er inden for Business, Sundhed, Oplevelse, Marketing, Teknologi og Administration
- Samlet er der 2500 fuldtidsstuderende på Dania, hvoraf 300 er internationale studerende
- Derudover er 2700 deltidsstuderende på efter- og videreuddannelse
- Erhvervsakademi Dania blev officielt indviet 1. januar 2009 og har 175 fuldtidsansatte medarbejdere.