De skal vaske hænder og holde afstand. De skal huske, hvilken legegruppe de er i. De skal ikke være samlet i klasseværelserne, som de plejer. Der er mange ting, børnene skal huske på midt i glæden over at være tilbage i skolen. Derfor har Skive Kommune sendt 20 medarbejdere fra andre fagområder ud på skolerne og i dagtilbuddene for at hjælpe børnene med at huske de gode vaner.
Mange børn glædede sig til at komme af sted igen og være sammen med deres kammerater, da skoler og dagtilbud åbnede igen i sidste uge. Delvist, i hvert fald. For i skolerne var det kun 0. til 5. klassetrin, der skulle møde ind. Til mere afstand og helt andre hygiejne-regler, end de kender. Skive Kommune har derfor valgt at sende 20 ekstra medarbejdere ud i skolerne og dagtilbuddene for at hjælpe børnene med at finde sig til rette i den nye hverdag.
De skal være med til at fremme de gode vaner hos børnene.
En af dem er Jan Holmgaard. Egentlig er han ansat som psykolog i PPR – Pædagogisk-Psykologisk Rådgivning i kommunen. I torsdags begyndte han sammen med eleverne på Hem Skole som medhjælper. Som én, der skal hjælpe børnene med at huske det der med at få vasket hænderne og i det hele taget finde sig til rette i, at skolegangen for tiden er nødt til at foregå på en anden måde.
- Børnene er gode til at forstå, at det er vigtigt, at der er nogle ting, de skal huske. Nogle af dem går endda også og minder hinanden om det. Alligevel har de brug for hjælp til at huske på de nye forholdsregler. For når legen er i gang, kan de godt lige glemme, at de for eksempel skal holde sig til den legegruppe, de er placeret i, siger Jan Holmgaard.
Ikke for mange på samme sted
Opdelingen i legegrupper sker for at sikre, at børnene er sammen med de samme, og at de ikke er for mange på samme sted.
- Men de er helt med på det. Og det er helt ok for dem, når jeg minder dem om at holde afstand eller vaske hænder, eller hvad det nu lige kan være. Faktisk har de tager rigtig godt imod mig. Jeg er også både i indskolingen og i SFO’en. I SFO’en er vi i gang med at bygge nogle forskellige ting. Det er en god måde at være sammen på, og der får jeg en god fornemmelse af dem. Men det er tydeligt, at de er glade for at møde ind igen, selv om der er meget, der ikke er, som det plejer at være. Jeg oplever ikke, at der er nogle, der virker bange eller frygtsomme på grund af corona-situationen, siger han.
Men skulle der være et barn, der trænger til at snakke om noget, der er svært, vil Jan Holmgaard være klar til det.
- Det er klart, at hvis der er et barn, der virker til at have brug for en snak, så er det noget, skolen og de voksne, der er omkring børnene, vil være opmærksomme på. Men vi prøver også på at få børnene startet op, så de gode vaner bliver en naturlig del af deres hverdag. Det skal ikke være sådan en træls skal-opgave eller noget, de skal være bange for ikke at være gode nok til. Vi hjælper dem og sørger for, at de gør det, som de skal. Og vi viser dem jo også, at det er ok, at det er noget, der tager tid. For det gør det. Men det er vigtigt, at det bliver gjort ordentligt, og så får vi det til at passe ind i hverdagen på skolen, siger han.
Jan Holmgaard er indtil videre udlånt til Hem Skole i tre uger.