Tandplejen åbner for flere behandlinger

Merete Vang Korsgaard
Foto: Skive Kommune
Merete Vang Korsgaard
Sundhed og velvære:

Efter nye retningslinjer åbner den kommunale tandpleje nu op for yderligere behandlinger. Men der er helt andre krav til hygiejnen og rengøringen, og der skal stadig foretages en prioritering af behandlingerne. Alligevel er personalet glade for at kunne indkalde flere patienter.

Der skal sættes ekstra tid af mellem patienterne, så der ikke er for mange på klinikken samtidigt. Hver klinik skal vaskes af med vand og sæbe og efterfølgende sprittes af efter behandling. Der skal også luftes ud.  Håndtag, borde, stole m.m. afsprittes én gang i timen. Hver behandling foregår med visir og andre nødvendige værnemidler, der også skal skiftes mellem hver patient. Det sker i fuld overensstemmelse med Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

- Vi har været meget omhyggelige med at gennemgå de muligheder, der er for at leve op til Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Jeg har blandt andet været i dialog med overtandlæger fra andre kommuner. Vi har uafhængigt af hinanden peget på de samme patientgrupper. Det var rigtig godt at blive bekræftet i, at vi var flere, der tænkte ens, siger overtandlæge i Skive Kommune, Merete Vang Korsgaard.

Ind til tandeftersyn
Hun nævner blandt andet muligheden for at tage de 18-årige ind til et tandeftersyn, hvor tiden til den afsluttende undersøgelse er blevet aflyst på grund af covid-19, samt dem der fylder 18 år inden sommerferien.

- Vi slipper jo de unge, når de fylder 18 år. Så det er rigtig godt, at vi nu får muligheden for at få dem afsluttet ordentligt, og vi kan gøre dem opmærksomme på det videre forløb hos privat tandlæge, siger hun.

Ellers er det for eksempel rodbehandlinger, tandudtrækninger, caries-behandlinger og patienter, der vurderes at have en høj sygdomsfrekvens, der nu vil blive prioriteret. Og i princippet kunne tandplejen åbne for næsten alle typer behandlinger. Men covid-19 spredes ved dråbesmitte, så derfor udgør tandbehandling en særlig smitterisiko – ikke mindst på grund af de procedurer, hvor der genereres luft- og vandpartikler. Det sker både, når tandlægen blæser luft på tænderne for at tørre dem, ved brug af boremaskiner og så videre.

- Derfor skal alle behandlinger foretages efter en grundig, faglig vurdering og prioritering, siger Merete Vang Korsgaard.

Mange flere patienter igennem
Men hverdagen er ikke som den, de er vant til på klinikken. Ud over at personalet selv skal bære værnemidler i en grad, de ikke tidligere har prøvet, skal der som nævnt også gøres betydeligt mere rent. Desuden vil patienterne opleve at blive mødt på en anden måde. Alle tider skal for eksempel aftales telefonisk, således at det kan afklares, at patienten ikke har symptomer på covid-19.

- Og så skal patienterne opholde sig kortest muligt tid hos os. Det betyder, at de skal vente udenfor eller i bilen indtil få minutter før fremmøde på klinikken. Hver patient må også kun have én ledsager med. Vi har sat ekstra tid af til hver behandling. På den måde kan vi sikre, at der ikke er for mange patienter i venteværelset på én gang. Det er ikke så effektivt som under normale forhold. Men det er altså stadig mange flere patienter, vi kan behandle, end vi har kunnet i den seneste måneds tid. Vi kan på denne måde hjælpe flere af vores patienter, end vi kunne, da vi kun havde mulighed for at foretage akutte behandlinger, siger hun.

Tandplejen har under hele coronakrisen været i telefonisk kontakt med alle patienter, der har haft brug for det. Det er fortsat ikke tilladt at møde op uden forudgående telefonisk aftale. Tandplejen træffes på telefonen torsdag fra 8-15 og om fredagen fra 8-14.

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk