Reflekser forebygger trafikulykker og nedsætter risikoen for at blive overset i trafikken med 85 procent. Alligevel dropper over halvdelen af danskerne reflekserne i vintermørket. Det vil Louis Nielsen Skive ændre på med ny oplysningskampagne og uddeling af gratis reflekser.
Selvom døgnet er vendt og det bliver lysere og lysere, er det fortsat mørkt i mange af døgnets timer. Derfor er det vigtigt at huske reflekser i trafikken for at blive set. Men faktisk dropper 57 procent af danskerne reflekserne. Det er flere end året før, hvor tallet var 50 procent. Det viser en undersøgelse foretaget af Epinion for Børneulykkesfonden i 2018.*
- Det er rigtig ærgerligt, at så mange lader reflekserne blive hjemme. Mange danskere tror, at reflekser ikke gør en forskel, men det gør de i høj grad. Derfor er det rigtig vigtigt, at bløde trafikanter, altså cyklister og gående, husker reflekserne, når de bevæger sig ud i vintermørket. Det kan nemlig være med til at forebygge mange trafikulykker, fortæller Henriette Madsen, der er generalsekretær i Børneulykkesfonden, som blandt andet arbejder med at sætte fokus på synlighed i trafikken og brug af reflekser.
Alligevel er det altså mere end halvdelen af danskerne, der ikke bærer reflekser, enten fordi de ikke ser en grund til at bære dem, eller fordi de simpelthen glemmer dem. En undersøgelse viser, at der er 85 procent lavere risiko for at blive overset i trafikken, hvis de bløde trafikanter bærer reflekser. ** Samtidig har 69 procent af danske bilister overset en blød trafikant, fordi vedkommende ikke var synlig nok. *
- Det gælder både på landet, hvor der kan være helt mørkt og i byerne, hvor de bløde trafikanter let kan overses i den øvrige belysning fra gadelys, skilte og reklamer. Reflekser er vigtige alle steder i trafikken, fortæller Henriette Madsen.
Forældrene skal lære af deres børn
Mens mange børn har taget budskabet om at bære reflekser til sig, kniber det med de voksne. Kun 43 % af de voksne bruger reflekser i vinterhalvåret mod 73 % af børnene. Så noget tyder på, at børnene kan lære deres forældre noget.
- Tallene viser, at forældre generelt er gode til at give deres børn reflekser på overtøjet, mens forældrene selv desværre ikke er så flittige til at bruge dem. Og det er naturligvis ærgerligt, for det er jo mindst ligeså vigtigt, at forældrene også bruger reflekser. På den måde bliver de også gode forbilleder for deres børn, siger Henriette Madsen.
Bilisten har markant bedre mulighed for at se den bløde trafikant, der bærer reflekser. Ved 50 km/t bliver den bløde trafikant med reflekser synlig på 140 meters afstand for bilisten, som har 10 sekunder til at registrere trafikanten. Uden reflekser bliver trafikanten synlig på 25-30 meters afstand, som kun giver bilisten 2 sekunder til at registrere trafikanten. Det viser en undersøgelse fra Trygg Trafik i Norge.
Deler gratis reflekser ud
Med kampagnen ”Bliv set – brug reflekser” støtter Louis Nielsen Skive budskabet om at huske reflekserne i vintermørket og deler derfor gratis reflekser ud i butikken uge 2-4, den 7.-26. januar, eller så længe der er reflekser tilbage.
Hos Louis Nielsen Skive håber chefoptiker Niels Burchardt, at mange vil besøge butikken og få gratis reflekser med. Alle kan få gratis reflekser uanset om man i forvejen er kunde eller ej.
- Reflekser kan redde liv, men alligevel er der alt for mange danskere, der dropper dem. Det er et klart problem, som vi ønsker at sætte fokus på, fortæller Rune Steiness, der er ansvarlig for reflekskampagnen hos Louis Nielsen.
- Med kampagnen vil vi gøre opmærksom på, hvor vigtige reflekser er for at blive set, så vi kan passe bedre på os selv og hinanden i trafikken. Både børn og voksne, fortæller Rune Steiness.
Bliv set i trafikken med disse konkrete råd:
- Refleksen skal hænge i en snor, så den bevæger sig, når du færdes i trafikken.
- Refleksen bør sidde lavt, så lyset fra billygterne rammer den.
- Sæt en refleks foran og bagpå dit overtøj.
- Sørg for både at have en refleks på overtøjet og på rygsækken/skoletasken.
- Skift refleksen jævnligt - effekten kan aftage, og reflekser, der sidder fast på tøjet, slides i vask (en refleks i god kvalitet kan holde til ca. 30 vaske).
Sådan tjekker du dine reflekser
- Lys på reflekserne i et mørkt rum med en lommelygte. Hvis refleksen lyser svagt op, skal den kasseres. Er du i tvivl, kan du sammenligne med en ny refleks.
- Tjek overfladen på refleksen efter vask. Du kan ofte se, at refleksen er slidt, fx hvis den er meget mat.
- Hvis reflekserne på børnenes overtøj ikke virker, kan du sy nyt refleksbånd på, udstyre dem med løse refleksbrikker eller sætte refleksbadges på tøjet.
Hvor mange går med refleks i Danmarks regioner?
- Region Nordjylland: 45 procent
- Region Hovedstaden: 33 procent
- Region Syddanmark: 52 procent
- Region Midtjylland: 47 procent
- Region Sjælland: 43 procent
Kilde: Børneulykkesfonden
* Undersøgelse foretaget af Epinion for Børneulykkesfonden i september 2018.
** Undersøgelse fra Trygg Trafik i Norge