Om cirka en måned springer landets studenter ud, og vanen tro fejres det med studenterkørsel og en række festlige arrangementer. Desværre tager festlighederne nogen gange overhånd og ender med en tur på skadestuen.
Det er ingen hemmelighed, at der sjældent bliver sparet på hverken fester eller våde varer, når flere års studier er forbi og huen sidder godt fast på hovedet. Det er måske heller ikke så mærkeligt, hvis du som nybagt student trænger til at give slip ovenpå eksamensperioden og tilbringe nogle festlige dage med dine studiekammerater, inden I spredes for alle vinde.
Desværre fører øget alkoholindtag i visse tilfælde til ulykker. Af en tre år gammel baggrundsundersøgelse som Kræftens Bekæmpelse har foretaget om unge og deres alkoholvaner, fremgår det således, at 12,7 procent drenge og 6,5 procent piger har været involveret i en alkoholrelateret ulykke, og at 7,9 procent drenge og 4,8 procent piger har været på hospitalet i forbindelse med brug af alkohol, hash eller stoffer.
Fuldskab kan være lig med nul erstatning
Hvis du kommer til skade i forbindelse med studenterfesterne, er du som udgangspunkt dækket af din ulykkesforsikring. Det kræver naturligvis, at du har tegnet en, for er du fyldt 18 år, når du bliver student, vil du formentlig ikke længere være dækket af dine forældres ulykkesforsikring eller en eventuel børneulykkesforsikring.
- Skyldes din skade en soloulykke, for eksempel at du vrider om på foden, mens du danser, er det vigtigt at være opmærksom på, at ulykkesforsikringen typisk ikke dækker, hvis du er beruset, når ulykken finder sted. Du kan altså risikere at kigge langt efter en eventuel erstatning, hvis din skade skyldes beruselse, siger advokat Berit Møller Lenschow fra ERSTATNINGSGRUPPEN, der er en del af ADVODAN, og forklarer videre
- Er det derimod en anden person, der er skyld i din skade, for eksempel hvis en af dine klassekammerater i kådhed eller fuldskab skubber dig i springvandet, og du falder uheldigt og brækker håndleddet, er der tale om en noget anderledes situation. Her vil du nemlig kunne rette et erstatningskrav mod din klassekammerat.
Normalt vil din klassekammerats ansvarsforsikring dække i sådanne tilfælde, men hvis forsikringen vurderer, at din kammerat har handlet groft uagtsomt eller et højt alkoholindtag er skyld i ulykken, kan I risikere, at forsikringen ikke vil dække, og så er der faktisk kun én til at betale; Nemlig din klassekammerat selv.
På med huen og op på ladet
Når alle i klassen har været oppe til den afsluttende eksamen, er der tradition for studenterkørsel, hvor klassen kører rundt til forældrene for at blive fejret og lykønsket. Det er normalt ulovligt at transportere mennesker på ladet af eksempelvis en lastbil, men der kan søges om tilladelse hos politiet, når det gælder studenterkørsel.
Tilladelsen forudsætter, at kørslen foregår i forbindelse med afslutning af en gymnasial uddannelse, og det er kun nogen uddannelser, der kan få tilladelse, nemlig:
- STX (studentereksamen, det almene gymnasium)
- HHX (højere handelseksamen)
- HTX (højere teknisk eksamen)
- HF (højere forberedelseseksamen)
Tilladelsen fra politiet er imidlertid først gyldig, når køretøjet er synet og polititilladelsen har en påtegning fra synsvirksomheden, hvor det fremgår, at køretøjet er godkendt til den kørsel, der er omfattet af tilladelsen. Derudover stilles der visse krav til kørslen, for eksempel at den ikke må foregå på motorvej.
Som kommende studenter bør man først og fremmest sikre sig, at der er styr på tilladelserne til kørslen, men det er naturligvis ikke nogen garanti for eventuelle ulykker.
- Det er desværre tidligere sket, at studenter er faldet af vognen under studenterkørslen. Derfor er det vigtigt at tjekke, at køretøjet er dækket af en motoransvarsforsikring og den lovpligtige erhvervsansvarsforsikring til studenterkørsel, lyder det fra advokat Berit Møller Lenschow.
Gode råd fra advokaten
Advokat Berit Møller Lenschow fra ERSTATNINGSGRUPPEN har tre gode råd til dig som kommende student, inden du giver dig i kast med studenterfesterne:
- Sørg for at tjekke om du er dækket af en ulykkesforsikring. Du bør som ungt menneske generelt sikre dig, at du har de rette forsikringsdækninger både nu og i fremtiden
- Sørg for at køretøjet til studenterkørslen har en polititilladelse til studenterkørsel og at bilen er blevet synet
- Sørg for at køretøjet er dækket af en motoransvarsforsikring og den lovpligtige erhvervsansvarsforsikring til studenterkørsel
Hvis uheldet er ude, og du kommer til skade, har advokaten disse fire gode råd:
- Tag på skadestuen eller til egen læge hurtigst muligt. Det kan sikkert være fristende at vente, til alle festlighederne er overstået, men det er vigtigt, at du kommer afsted, så skaden noteres i din lægejournal
- Få kontaktoplysninger på en eventuel skadevolder og vedkommendes ansvarsforsikring
- Sørg for at få navne og telefonnumre på eventuelle vidner til ulykken. Det kan vise sig at få betydning i en eventuel erstatningssag
- Anmeld skaden til din egen ulykkesforsikring