De rekordlave renter i Danmark har rejst spørgsmålet om, hvorvidt bankerne er på vej med negative renter på indlån, men i virkeligheden koster det allerede i dag penge at have penge i banken. Sidste år lød regningen på godt 1.000 kroner for en gennemsnitsfamilie.
Efter flere år med massiv opsparing har danskerne nu omkring 470 milliarder kroner stående på almindelige indlånskonti i bankerne. Det viser de seneste tal fra Danmarks Nationalbank, og det svarer til, at en gennemsnitlig dansk familie har knap 180.000 kroner stående på almindelige indlånskonti – det vil sige konti uden særlige vilkår.
Samtidig er renten på almindeligt indlån faldet til 0 procent eller meget tæt på 0 procent, og eftersom inflationen sidste år var 0,6 procent, blev en gennemsnitlig dansk familie sidste år omkring 1.080 kroner fattigere af indlånet, fordi købekraften udhules af stigende priser.
- Hverken for den enkelte dansker eller for samfundsøkonomien som helhed er det specielt hensigtsmæssigt, at vi sætter formuer til side på konti, hvor vi får 0 procent i rente, og hvor værdien af formuen dermed smuldrer dag for dag, pointerer cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm og tilføjer:
- Beløbet på din konto er ganske vist det samme, men når alting omkring dig stiger i pris, så bliver du reelt fattigere, når du ikke får et renteafkast, der er højere end prisstigningerne.
Jens Nyholm hæfter sig ved, at diskussionen om negative indlånsrenter i Danmark principielt er interessant, men reelt har danskerne i flere år haft et negativt realafkast på almindeligt bankindlån.
- Når vi regner det hele med, så har bankindlån de seneste 10 år reelt været en
underskudsforretning. Kun i 2007 var den gennemsnitlige indlånsrente høj nok til at skabe en værdiforøgelse efter skat og inflation, uddyber Jens Nyholm.
Overvej alternativer
De stort set ikke-eksisterende indlånsrenter får partner i Mybanker.dk John Norden til at anbefale danskerne at overveje alternativer til almindeligt indlån.
- Altafhængig af, hvornår du skal bruge din opsparing, er det værd at overveje alternativer som eksempelvis et såkaldt tidsindskud i bankerne, hvor du binder dine penge i typisk 1-3 år. Med et tidsindskud opnår du typisk en rente, der er højere end inflationen samtidig med, at dine penge er garanteret via indskydergarantiordningen, der dækker op til 745.000 kroner for hver bank, forklarer John Norden.
Ingen inflation i januar
Mens inflationen sidste år var på 0,6 procent, så landede den i januar på -0,1 procent og i februar på 0,2 procent. Dermed har danskerne indtil videre tabt mindre købekraft på at have indlån til 0 procent i rente i 2015. Men ifølge Jens Nyholm er en inflation omkring 0 procent ikke noget, der vil fortsætte:
- Den negative inflation i januar skyldes i høj grad faldet i olieprisen, men efterhånden som den stabiliserer sig, og efterhånden som den europæiske vækst tiltager, så vil inflationen igen fortsætte i positivt terræn, lyder det afsluttende fra Jens Nyholm.
Ud over de 470 milliarder kroner, som danskerne har opsparet på almindelige indlånskonti, så har vi også godt 250 milliarder kroner i andre former for indlån. Dermed er danskernes samlede indlån i bankerne oppe på 720 milliarder kroner.