Margreth Olin viser os i BARNDOM, hvordan det ser ud, når børn får lov at gøre det, de er bedst til: At lege - uden hensyn til læreplaner, læringsmål og andre diktater.
Hun har fulgt livet i en naturbørnehave i et år og bringer os helt tæt på børnene. Olins sanselige og poetiske film er samtidig en stille protest mod det stadig stærkere fokus på, at stadig yngre børn skal tilegne sig akademisk kundskab. “Det tager tid at vokse op. Legen er barnets arbejde”, siger instruktøren, og viser os det store i det små.
Premieren på BARNDOM falder sammen med, at Folketinget forhandler en ny reform på dagtilbudsområdet. Alle er enige om, at vi skal passe godt på vores børn og at livet i daginstitutionen er vigtigt. Børn tilbringer flere vågne timer i daginstitution end derhjemme.
Filmen BARNDOM bliver vist i Cinema3 den 6. september klokken 19.00
Som børneforsker Erik Sigsgaard siger det: ”Valget af dagtilbud er det vigtigste i livet. Går det godt der, så går det sjældent galt senere hen. Børnenes intense leg er det vigtigste, ikke et liv styret af læseplaner og målsætninger. At opdage verden sammen, det er opgaven.”
I en tid hvor hver fjerde skoleelev føler sig stresset (TV2, juni 2016), hvor småbørnsforældre er nogle af dem, der bruger mest tid på arbejdsmarkedet, og antallet af pædagoger per barn i daginstitutionerne er historisk lave, er der god grund til at se på det liv, vores børn har i daginstitutionerne.
Men hvordan skaber vi det gode daginstitutionsliv? Debatten indeholder flere stemmer, der ligesom filmens instruktør Margreth Olin kritiserer, at vi ”skolificerer” barndommen ved at indføre skolelignende aktiviteter helt ned i børnehaven og vuggestuen. En af dem er Professor i udviklingspsykologi v. Aarhus Universitet, Dion Sommer.
”Et helt overvældende flertal af de internationale undersøgelser dokumenterer, at tidlig organiseret læring i daginstitutionen ikke bare fører til dårlig socialitet i form af præstationsangst, hyperaktivitet, aggression og urolig adfærd. ’Early academics’ er også ringere end andre børn, når det gælder hardcore sproglige og matematiske færdigheder.”
Andre fokuserer på spørgsmål om ressourcer og kritiserer politikerne for at have indført så mange styrings- og målekrav, at pædagogernes tid går fra nærvær med børnene.
Se flere stemmer og pointer fra debatten om barndommen og barnets ret til at lege i dokumentet ”Fakta og stemmer i debatten”.
Om børnehaven
Børnehaven i BARNDOM, Aurora barnhage, er ikke en hvilken som helst børnehave. Det er en naturbørnehave, hvor pædagogerne er Steiner-uddannede, og arbejder med udgangspunkt i Waldorfpædagogikken. Margreth Olin havde ikke som udgangspunkt, at det skulle være en Stiener-børnehave, men det var vigtigt for hende, at hun fandt en børnehave, som lægger vægt på ”fri leg”. Den frie leg beskriver Olin som; ”Den livsnærende, kraftfulde leg, som kommer fra barnet selv. Den leg, hvor barnet bruger fantasien, deler deres indre billeder og lytter til de andres børns. For at lege på den måde må barnet være trygt og have nok tid. Det er derfor blandt andet vigtig, at den voksne ikke afbryder.”