Antallet af børn, der kommer til skade på trampoliner, er fortsat højt. De nyeste tal viser, at der i 2014 kom flere end 7000 børn galt afsted på trampolinen. Hver fjerde måtte på skadestuen med knoglebrud.
Foråret springer ud. Det samme gør børnene, og de springer på trampolinen i haven. Det betyder samtidig, at sæsonen for trampolinulykker er sat i gang. I 2014 måtte 7180 børn en tur på skadestuen på grund af ulykker på trampolinen, og hvert fjerde barn var ude for en mere alvorlig ulykke. Ifølge overlæge Jens Lauritsen fra Odense Universitetshospital skyldes de mange ulykker, at dem, der bruger trampolinen, glemmer de fem råd til gode trampolinvaner.
- Børn har det sjovt, når de er aktive på trampolinerne, men hopperiet skal ske på en sikker måde. Og vores analyser har vist, at en stor del af skaderne sker, når børnene og forældrene glemmer de fem trampolinråd. Selvom antallet af ulykker svinger lidt fra år til år, så er årets tal jo heldigvis lavt i forhold til de mange børn, som bruger trampoliner. Men hver enkelt skade er stadig uønsket, især de alvorlige, hvor der er komplicerede brud eller forvridninger, siger Jens Lauritsen.
Børn, der er ude for knoglebrud, er en kedelig højdespringer i årets ulykkestal fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital. Det svarer til, at flere end 1700 børn på landsplan i 2014 fik knoglebrud efter en tur på trampolinen. Særligt de 5-9-årige er udsat. Næsten halvdelen af de ulykker, der giver knoglebrud, sker for børn i 5-9-årsalderen, og det er en tendens, der går igen i tallene de seneste fire år.
Færre ulykker i 2014
Selvom flere tusinde børn stadig må en tur på skadestuen, så er den gode nyhed, at antallet af ulykker på trampoliner er faldet siden 2013. Det glæder Sikkerhedsstyrelsen, Børneulykkesfonden og Forbrugerrådet Tænk, som igen i år kører kampagnen ”Hop med hovedet”, der sætter spot på gode trampolinvaner.
- Det er fantastisk at se, at færre børn kommer til skade på trampolinen. Der sker mange ulykker, og derfor er det altafgørende, at forældre og børn følger de gode råd, der er. Det er ikke første gang, vi ser et fald i antallet ulykker, men vi håber på at se en udvikling fremover, hvor færre og færre børn kommer til skade på trampolinerne, siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.
Hop med hovedet
Sikkerhedsstyrelsen, Forbrugerrådet Tænk og Børneulykkesfonden har i fem år sat fokus på sikker adfærd på trampoliner med initiativet ”Hop med hovedet”. Igen i år kører kampagnen i landets biografer med de fem gode trampolinråd, ligesom der er et gratis mobilspil og en kampagne-hjemmeside www.hopmedhovedet.dk.
- Vi ved, at det i de fleste tilfælde ikke er produktet, der er skyld i ulykkerne, men derimod børnenes adfærd på trampolinerne. Derfor sætter vi igen fokus på de gode råd om sikker adfærd på trampoliner, så børnene kan blive ved med at hoppe og have det sjovt – uden ulykker, siger Mette Cramon, kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen.
De 5 gode trampolinråd
Hop altid én ad gangen
Brug sikkerhedsnettet
Slå aldrig saltomortaler
Børn under seks år skal have en voksen med ved trampolinen
Husk jævnligt at give trampolinen et sikkerhedstjek
Vær OBS på nedgravning
I 2015 er der kommet en ny sikkerhedsstandard for trampoliner, der er beregnet til at stå på jorden. Forbrugerrådet Tænk og Sikkerhedsstyrelsen har siddet med ved bordet under udarbejdelsen af standarden. Den nye standard dækker ikke nedgravede trampoliner, og det skal forbrugerne være opmærksom på.
- Der er endnu ikke nogen sikkerhedsstandard for, hvornår en trampolin er sikker, når den er gravet ned. Så hvis man vælger at grave trampolinen ned, er produktets sikkerhed ikke længere fabrikantens ansvar – det er forbrugerens. Vi råder derfor trampolinejere til at lade trampolinen stå på jorden, jævnligt tjekke trampolinen efter i sømmene og bruge sikkerhedsnettet, siger Helen Amundsen, seniorrådgiver i Forbrugerrådet Tænk.