To nye analyser viser, at en energirigtig renovering af boligen ikke kun giver en lavere varmeregning, det betyder også øget komfort og en højere salgspris.
Energistyrelsen har som en del af BedreBolig-initiativet fået udarbejdet to analyser, som ser på en boligs energitilstand betydning for boligpris og komfort.
”Det er vigtigt at vide, hvad der virker, og hvilken betydning energirenovering og energieffektivitet har både samfundsøkonomisk og for den enkelte boligejer. Og de nye analyser er god og solid viden baseret på meget grundige analyser af energitilstandens betydning for boligpris og komfort,” siger kontorchef i Energistyrelsen Henrik Andersen.
Energitilstand og salgspris hænger sammen
Energistyrelsen har fået lavet en analyse af sammenhængen mellem en boligs energitilstand og salgsprisen. Analysen viser, at boligers energistandard har en væsentlig effekt på ejendomsprisen. For hvert trin boligen rykker op ad energimærkeskalaen, stiger ejendomsprisen for et hus på 100 m2 med 40.000–50.000 kr.
Analysen peger også på, at danskerne stadig ikke har nok indsigt i værdien af et energirenoveret hus og energimærkets betydning for deres boligøkonomi. En bedre forståelse af denne værdi ville kunne give en endnu kraftigere sammenhæng mellem en boligs energistandard og ejendomsprisen.
Resultaterne er baseret på omfattende økonometriundersøgelser med over 350.000 salgsobservationer samt en nytænkende eksperimentel tilgang, der bl.a. inkluderer eksperimenter med faktiske ejendomsvurderinger.
Energirenovering giver komfort
Energistyrelsen har også fået gennemført en analyse af ”Sammenhængen mellem boligers energistandard og komfort”. Analysen viser, at der er en tydelig og systematisk sammenhæng mellem en boligs energistandard og beboernes oplevelse af komfort.
To tredjedele af de husstande, som har forbedret deres boligs energistandard, har også oplevet forbedringer af komforten. Selv hvis komforten ikke har været det primære motiv, så oplever 64 % en forbedring af det temperaturmæssige indeklima. Analysen viser endvidere at klimaskærmsrenoveringer giver størst effekt, og at der er størst komfortforbedringer ved renoveringer af huse fra 1950’erne.