EnergiMidt tester lige nu solcellebatterier i private hjem på Fur. Formålet er at komme et skridt nærmere en forretningsmodel, hvor energilagring fra vedvarende energikilder er rentabel. Batterierne er installeret og finansieret af EnergiMidt med økonomisk støtte fra EU-FP7 og ForskEL.
EnergiMidt har installeret solcellebatterier i indtil videre fem private husstande på Fur som en del af et testforløb i projektet GreenCom. De fem husstande har i forvejen solcelleanlæg på taget, og batteritesten skal være med til at identificere rentable løsninger for lagring af strømmen fra solcellerne.
Mange danske boliger har i dag solceller på taget, og da solceller producerer mest strøm i dagtimerne, er der en stor mængde strøm fra vedvarende energikilder som, hvis det skal være mest økonomisk rentabelt, skal bruges mens den produceres.
- En lagringsløsning vil give mere fleksibilitet og være med til at forbedre udbyttet af investeringen i solceller. Det kræver bare, at batteriløsninger er rentable i forhold til holdbarhed og pris, og det er de ikke endnu. I dag har vi svært ved at lagre strømmen, fordi batterier til lagring af egenproduceret strøm ganske enkelt er for dyre i anskaffelse for den private boligejer. Prisen er dog på vej ned, forklarer projektleder Gitte Wad Thybo fra EnergiMidt.
Projektet på Fur giver de fem testboliger mulighed for at lagre deres egenproduktion og dermed bruge den producerede energi, når behovet er der. Samtidig giver projektet også EnergiMidt en mulighed for at simulere forskellige situationer og teste påvirkningen i elnettet.
- Ud over at have en åbenlys fordel for boligejeren selv, giver projektet også EnergiMidt mulighed for at simulere situationer, hvor det kan give mening for energiselskabet at lagre overskudsstrøm på batterierne for at undgå at sende produktionen udi nettet, siger Gitte Wad Thybo.
Levende laboratorium på Fur
Batteritesten er et led i smartgrid-projektet GreenCom, der, med Fur som testområde, undersøger forskellige muligheder for fremtidens elnet med store koncentrationer af varmepumper og solceller. Testen er den første af sin slags, hvor man på denne måde, tester batteriløsninger i rigtige boliger med rigtige solcelleanlæg.
- Vi har skabt et levende laboratorium på Fur, hvor vi kan afprøve forskellige muligheder for at sikre balance i elnettet blandt andet ved at give både brugere og energiselskab mulighed for at følge forbrugsmønstre og den aktuelle belastning i elnettet. Det er interessant for os at teste batteriernes potentiale for at sikre en stabil spænding i nettet i områder, hvor der er mange solcelleanlæg installeret, forklarer Gitte Wad Thybo.
I smartgrid-projektet GreenCom er der allerede installeret en række varmepumper og solcelleanlæg på udvalgte transformerstationer. Samtidig er flere boliger blevet udstyret med intelligente stikkontakter, som giver mulighed for at følge og styre forbruget på de enkelte energiforbrugende apparater i hjemmet. Batteriprojektet, som løber frem til april 2016, er støttet af EU og ForskEL - og har partnere i Italien, Tyskland, Irland, Spanien og Danmark.