Hvis du får et tilbud om at deltage i en "besøgerundersøgelse" og som tak får mulighed for at købe en tablet eller et digitalt kamera for kun 35,- så bør du nok lige tænke dig om en ekstra gang. Lytte til de alarmklokker, som så småt begynder at ringe og råbe vagt i gevær.
Vi foretager efterhånden et utal af forskellige transaktioner på nettet hver eneste dag. Det betyder desværre også, at ganske mange IT-kriminelle har udtænkt mere eller mindre smarte metoder for at forsøge at lokke dine attraktive kortoplysninger – og dermed adgangen til din konto - ud af dig. Det kaldes også for Phishing.
Det bedste råd til dig, som færdes på nettet, er at bruge din sunde fornuft. Hvis noget lyder som om det er for godt til at være sandt - så det det formodentlig også. Lad være med at klikke ikke på vedhæftede filer, du ikke kender og på links, som "pludselig" dukker op.
Og udlever aldrig dine kortoplysninger, medmindre det er en side, som du har 100 % tillid til (det bør man IKKE have til et link der "pludselig dukker op").
Mange af de IT-kriminelle har basis i udlandet og bruger Google Translate i deres forsøg på at virke overbevisende. Det lykkes sjældent. Morsomme ordstillinger og alternative vendinger bør aldrig kunne overbevise dig om, at her er nogen du gerne vil handle med.
På billedet (undskyld kvaliteten) kan du se et sådant Phishing forsøg. Bemærk den dårlige oversættelse af "besøgerundersøgelse" samt "EnergiMidt Fiberbredb(a)nd (A%2FS)". Fraværet af bogstavet å indikerer, at afsenderen er fra udlandet, og en tegnsammensætning som A%2FS finder man typisk i en oversættelse lavet af Google Translate.
Der er kun et rigtigt råd: Tryk på ”Delete”