Vinterferien står for døren, og en del danskere vælger at tage turen til sne og pister i bil. Hvis du er en af dem, er der et par ting, du med fordel kan sætte dig ind i hjemmefra.
I Danmark er det ikke lovpligtigt at køre med vinterdæk, men sådan er det langt fra alle steder.
I Sverige skal der for eksempel være vinterdæk på bilen mellem den 1. december og den 31. marts, hvis temperaturen er omkring frysepunktet eller derunder, hvis vejene er våde eller der ligger sne og is på vejene. I Tyskland gælder det, at der skal være vinterdæk på bilen, når der er sne, sjap og is på vejene.
Reglerne varierer fra land til land, så husk at sætte dig ind i de lokale regler, hvis du vælger at tage turen til skisportsstedet i bil.
Hvis uheldet er ude, og du bliver impliceret i en trafikulykke på vej til eller fra skiferien, skal du være opmærksom på, at det er reglerne i det pågældende land, der gælder. I Danmark skelner man for eksempel ikke mellem, hvem der bærer skylden for en trafikulykke, når det kommer til erstatning for personskade, men det gør man flere steder i udlandet.
- Hvis du er impliceret i en trafikulykke, er det vigtigt, at du får samlet flest mulige oplysninger sammen, f.eks. modpartens navn, kontaktoplysninger, forsikringsselskab, bilens mærke og registreringsnummer samt kontaktoplysninger på eventuelle vidner. Hvis du i fællesskab med modparten kan blive enig om, hvad der skete, er det desuden en god idé at få det skrevet ned med det samme og få modparten til at skrive under på det, lyder rådet fra advokat Litten Posselt Olsen fra ERSTATNINGSGRUPPEN, der er en del af ADVODAN.
- Ved bilrejser i udlandet bør du medbringe bilens originale registreringsattest, og såfremt du har tegnet en kaskoforsikring på din bil desuden Det Røde Kort, siger hun.
Inden skituren er det en god idé, at du sikrer dig, at du har en rejseforsikring, der dækker lægebehandling og hjemtransport, og at du husker at medbringe det blå sygesikringsbevis på ferien.
Mange af skaderne er hovedskader, og nogle af dem kunne formentlig være undgået, hvis de pågældende havde båret hjelm, så jeg vil bestemt anbefale, at man husker hjelmen på skiferien, siger advokat Litten Posselt Olsen.
- Hvis du kommer til skade på pisten, og der er andre implicerede, så sørg for at få information om deres forsikringsselskab og få samtidig kontaktinformationer på eventuelle vidner. Derudover skal du huske at få lægejournalen med hjem, da den vil være til stor hjælp i en eventuel erstatningssag, lyder det afslutningsvist fra Litten Posselt Olsen.