I disse dage har man i Skive by kunnet se en mand på en ethjulet cykel med rygsæk og melonfarvet cykelhjelm. Navnet er Jerry Coe og på denne besynderlige måde har han taget hele turen fra Vejen til Skive.
Fredag den 25. juli landede Jerry Coe i Københavns Lufthavn, og samme dag drog han videre med toget til Jylland med Vejen som mål. På sin hjemmebyggede ethjulede cykel – også kaldet Unicycle - er han siden da rejst tværs op gennem Jylland via Hærvejen. Tirsdag i denne uge forlod han Viborg, efter ophold på en Bed and Breakfast, ejet af de to søstre fra Søster Lagkage i Viborg. Og tirsdag eftermiddag landede Jerry så i Skive, hvor han i to dage har taget ophold på en Bed and Breakfast på Porshøjvej.
Ethjulet bedre end en tohjulet
Det var en klovne-nabo i Berkeley, der lærte Jerry kunsten at cykle på Unicycle.
- Efter tre uger kunne jeg cykle 50 meter. Min underviser sagde at jeg skulle have et mål at køre efter, så jeg begyndte at cykle efter kaffen og så lykkedes det efterhånden, fortæller han leende.
- Men hvorfor dog en ethjulet cykel og ikke en tohjulet, spørger jeg nysgerrigt.
- Jo, svarer Jerry straks, med en almindelig cykel får du ikke folks opmærksomhed, det gør du derimod med en Unicykel, og så folk smiler folk gerne til mig, siger Jerry med et bredt charmerende smil.
Og der er ingen tvivl om at han har ret, for det er jo ikke hver dag man ser en mand med rygsæk, Unicycle og med en melonfarvet cykelhjelm på hovedet på vej ud af landevejen.
Jerry viser mig sin mobil, hvorpå han har downloadet Hærvejens App, som i mindste detaljer hjælper vandrere og cyklende med at finde vej, og netop den app har Jerry haft stor nytte af.
Den nu 66-årige Jerry Coe er født i San Francisco og til dagligt bor han i den californiske by Berkeley med udsigt til Golden-Gate. Her arbejder han som bronze-smed og sælger sine flotte håndsmede bronze lamper blandt andet via internettet.
Ud over arbejdet i Berkeley har han rejst verden tynd i mange år, dyrket alpint bjergbestigning, vandret i Gobi-ørkenen, været 4-5.000 meter oppe i bjergene med kameler, været i junglen sammen med indianerstammer, bygget skibe på Hawai - til det helt banale som at have lært de grundlæggende principper omkring kunstmalerier. Af samme grund taler han dansk, mandarin, japansk, kinesisk, fransk og flydende spansk.
Mødte danskere i Californien
Jerry Coe har gennem årene haft folk boende og undervist dem i forskellige håndværk, blandt de mange kom en gang et ungt dansk par til ham i begyndelsen af 70’erne. De var sultne og uden ret mange penge på lommen, så Jerry gav dem ophold for 10 dollar pr. dag, og det endte med at de blev i en længere periode hos Jerry.
Et år efter danskernes besøg rejste Jerry til blandt andet New Zealand, Japan, Sibirien og Helsinki. Efter besøget i den finske hovedstad gik turen til Danmark, hvor han atter mødtes med det unge par. Et ophold, der skulle have varet tre dage, blev til tre uger, hvor han blandt andet så H.C. Andersens hus i Odense.
Fascineret af dansk maler, naturen og menneskene
Men hvad der rent faktisk fik Jerry til at besøge netop Skive var den nu længst afdøde og anerkendte maler Hans Ludvig Smidth, der i barndommen boede i Tinggade i Skive sammen med sine søskende og forældre, da faderen i 1854 fik en stilling som byfoged i Skive.
Hans Smidth blev så betaget af den jyske hede og dens befolkning samt naturen omkring Limfjorden at det prægede mange af hans malerier, og netop det, har Jerry Coe ønsket at udforske nærmere, så både malerierne og naturen på heden er blevet kigget nærmere på. Hans værtinde, Linda, er derfor i dag kørt med ham til Hjerl Hede for at se levendegørelsen der. Forinden blev det til en tur til museet i Randers.
I morgen torsdag fortsætter Jerry Coe så rejsen nordpå ad Hærvejen på sin Unicykel og rygsækken, som kun vejer fem kilo med oppakningen. I Hals skal han mødes med en smed, som han bruger et par dage på at lære noget om bronze-arbejde. Overnatningen er planlagt i Aalborg. Fredag er Jerry så atter tilbage i København og mandag den 7. august hopper han på flyveren for at rejse tilbage til sit bronze-arbejde i Berkeley, Californien.
- Al den rejsen verden rundt har givet mig en masse dejlige bekendtskaber. Blandt andet har jeg en veninde, som i 1980 emigrerede til Californien. Hun stammer oprindeligt fra Rye ved Silkeborg – Jo jeg har mødt så mange søde danskere på min tur, slutter Jerry Coe af med et veltilfreds smil.
Og det må da også have vakt lidt opmærksomhed denne gang - en mand på Unicykel med en lille rygsæk og en melonfarvet cykel-hjelm.…
Sussi fra Søster Lagkage og Jerry Coe foran Søster Lagkage i Viborg 1. august i morgensol.