En svag euro og dermed dansk krone gør det lige nu markant dyrere at feriere på flere af danskernes foretrukne rejsemål. Det gælder især Egypten, Tyrkiet og Thailand, hvor det er blevet mere end 20 procent dyrere at være dansk turist sammenlignet med sidste år.
Når danskerne i de kommende uger rejser på vinterferie til varme destinationer, er der stor forskel på, hvor langt feriebudgettet rækker sammenlignet med sidste år.
På populære feriedestinationer som Egypten, Tyrkiet og Thailand er valutaen blevet op til 20 procent mere værd. Og når prisstigninger i landene medregnes, bliver det samlet set mere end 20 procent dyrere at købe udflugter og gå på restaurant og i det hele taget handle lokalt i de tre lande.
For en familie på ferie i 14 dage med et dagligt forbrug på 1.000 kroner løber det op i en prisstigning på omkring 3.000 kroner.
Amerikanske dollar trækker op
Ifølge cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm skyldes udviklingen i Egypten, at det egyptiske pund er knyttet til den amerikanske dollar, som det seneste år er styrket markant i forhold til kronen:
- Sammenlignet med Europa er USA rigtig langt fremme med genopretningen af økonomien efter finanskrisen. Arbejdsløsheden i USA nærmer sig lavpunktet fra før krisen, og der er generelt kommet godt gang i økonomien – og det ser vi tydeligt i form af en styrket dollar, siger han og fortsætter:
- Samtidig er Europa langt bagud. Arbejdsløsheden er tæt på den højeste nogensinde, og vi er først nu begyndt at ane en svag fremgang. Derfor er den danske krone – som er låst af en fastkursaftale over for euroen – også svækket markant i forhold til dollaren. Det gør det alt andet lige dyrere at være dansk turist i såvel USA som en lang række andre lande uden for euro-området.
Også kursen på den thailandske bath kører i store træk synkront med dollaren og er i løbet af det seneste år blevet godt 20 procent mere værd i forhold til danske kroner.
Centralbank svækker kronen
Jens Nyholm hæfter sig desuden ved, at Den Europæiske Centralbank (ECB) netop har annonceret en historisk stimulering af økonomien i form af en massiv udpumpning af euro, og det er med til at svække euroen – og dermed kronen – yderligere.
Hvad angår den styrkede valuta i Tyrkiet forklarer Jens Nyholm udvikling med, at den tyrkiske økonomi har nydt godt af kollapset i olieprisen.
- Faldet i olieprisen har forbedet Tyrkiets betalingsbalance, og det har skabt fornyet købsinteresse for de tyrkiske lira, som dermed stiger i kurs over for danske kroner, lyder det afsluttende fra Jens Nyholm.
Sammenlignet med sidste år er den tyrkiske lira blevet 12,7 procent dyrere i forhold til danske kroner, og dertil kommer den lokale inflation, som får prisstigningen for danske turister op på 21,4 procent.
Metodiske bemærkninger
Inflationen, som kan være meget høj på nogle af danskernes favoritrejsemål, er regnet med i prisændringen for at give det mest præcise billede af, om det er blevet billigere eller dyrere at være turist i landene. Forskellen i valutakurserne er opgjort per 23. januar 2014 og 23. januar 2015.