At bytte bolig er de seneste år blevet en stadigt mere populær måde at sikre sig en billig ferie i udlandet. Adskillige hjemmesider formidler kontakten. Det er både nemt og hurtigt, men mange overser, at bytteriet også kan have en skattemæssig konsekvens.
”Hver gang man opnår en økonomisk fordel, som man jo gør, når man bytter bolig, skal man som udgangspunkt betale skat af værdien. Ved boligbytte svarer det skattepligtige beløb til, hvad man skulle have betalt i leje for den bolig, man får stillet til rådighed i stedet for sin egen. Det gælder, uanset om bytteboligen er i Danmark eller i udlandet,” siger skatteekspert i Deloitte Richardt Tabori Kraft.
Der gælder dog en årlig beløbsgrænse, før beskatning indtræder, så mange boligbyttere slipper for at skulle betale skat.
”For ejere gælder der et årligt skattefrit bundfradrag på 1,33 pct. af ejendomsværdien, dog altid mindst 24.000 kr. årligt. Bytter man bolig i en enkelt ferie om året, falder man typisk under den grænse, men gør man det flere gange eller i en længere periode, kommer man måske til at betale skat,” siger Richardt Tabori Kraft.
Når man skal finde ud af, om ens fordel overstiger bundfradraget, skal man anslå, hvad det ville koste at leje bytteboligen i det pågældende land.
”Da der jo er tale om en fiktiv leje, beror vurderingen naturligvis på et skøn. Her må man konsultere forskellige hjemmesider eller udlejningsfirmaer. Har man byttet bolig flere gange i løbet af året, skal man huske at lægge tallene sammen, så det altså er den samlede fiktive leje, man holder op imod bundfradraget,” siger Richardt Tabori Kraft.
Bor du til leje, kan du ligesom ejere også bytte din bolig. I sådanne tilfælde skal du først tjekke din lejekontrakt for at se, om du overhovedet må lade andre personer bo i din bolig. For lejere gælder også et bundfradrag. Det svarer til to tredjedele af den samlede årlige husleje inklusive aconto varme og eventuel boligstøtte.