Fredag den 3. juli tog ulveungerne fra Balling Gruppe på tur. Turen gik til Livø, hvor målet var at spotte sæler og finde skjulte skatte.
Spejderne mødtes tidligt ved spejderhytten i Balling, hvorfra turen gik i private biler til færgen ved Rønbjerg. Efter en overfart i rørte vande kunne spejderne omsider sætte foden på den øde ø.
Vel i land blev GPS’erne fundet frem. Hver spejder havde lånt en GPS, og så kunne de ellers gå i gang med skattejagten. Skattejagten var geocaching, som er en verdensomspændende GPS-skattejagt. Rundt omkring på øen – og i resten af verden for den sags skyld – har forskellige udlagt små plast- eller metalbeholdere med en logbog i. Målet med geocaching er at finde frem til plastbøtten og skrive i logbogen. Den første geocache hed ”Livø Tap” og lå i den sydlige ende af øen. Den lå på koordinaten N 56° 52.959 E 009° 05.546, og med koordinaten indtastet kan GPS’en ved hjælp af satellitter navigere stort set lige hen til geocachen. Fremme ved målet skulle der godt nok ledes lidt, førend den dukkede op. Der blev skrevet i logbogen, og så fortsatte jagten ellers efter øens sidste 12 geocacher.
Dagen fortsatte med vandring gennem den skønne natur på Livø, gennem gammel egeskov, gennem strandeng og gennem krat og tæt bevoksning for at finde den næste geocache. De kom til en gammel ruin, hvor spejderne kæmpede sig gennem tæt brændenældebevoksning. De så over vandet til Fur, til Thy og til Vesthimmerland, de kravlede i krogede, gamle egetræer, de mødte giftig druehyld, de så hjorte komme springene gennem det høje græs, og de mødte bissende kvæg, der nok var mere bange for børnene, end børnene var for kvæget.
Atter tilbage ved færgen sidst på eftermiddagen kunne vi på GPS’en konstatere, at vi havde gået næsten 12 km på øen og havde derved gjort os fortjent til et 10 km-vandremærke til uniformen.
Nu havde uvejret ramt os, så sejlturen tilbage til fastlandet var en vippende oplevelse, men snart var vi fremme ved bilerne, og turen kunne sættes mod Balling, hvor en flok trætte unger kunne afleveres til forældrene.
Og hvordan gik det egentlig med sæljagten? Ja, det gik ikke så godt, indtil pludselig … ”Der er en sæl!” blev der råbt, og ganske rigtigt lå der en sort knold 40 meter ude i vandet. Men var det nu en sæl? Stor var diskussionen, og flest holdt på, at det var en sten, fordi den lå helt stille. Så blev ”en død sæl” bragt på bane som en mulighed, og så kunne diskussionen tages på ny. ”Så må I gå ud og se efter,” foreslog spejderlederen, der nok mente, at de kunne vade de 40 meter ud i det lavvandede vand. Men ak, de små ulveungerne syntes, vandet var for koldt. Så vi tog hjem uden at vide, om vi havde set en sæl, en sten eller måske en død sæl.
Baggrundsinformation
Balling Gruppe er en spejdergruppe under KFUM-Spejderne i Danmark. Er du barn i kommende 0.-5. klasse, der kunne tænke sig at blive spejder, eller er du voksen, der kunne tænke sig at blive frivillig i gruppen, kan du finde os på Facebook som ”KFUM Balling Spejderne” eller se opslag i døren på vores spejderhytte Vestergade 13A i Balling.