Syv ud af ti tjekker ikke, at deres sikkerhedsindstillinger er i orden – Deloittes dataekspert har 10 gode råd
Danskerne er vilde med at logge på wifi-netværk på offentlige steder. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for Deloitte. Her svarer hele 68 procent, at de inden for det seneste år har logget på et wifi-net. Alligevel glemmer flertallet at tjekke deres sikkerhedsindstillinger.
”Trådløse wifi-netværk er efterhånden blevet en helt naturlig del af vores digitale hverdag. Vi finder dem på caféer, i toge og busser, på stationer, ja næsten overalt, hvor der er mange mennesker. Det er naturligvis dejligt, at man nemt og hurtigt kan komme på nettet, men det kræver altså, at man er ekstra omhyggelig med sikkerheden,” siger partner i Deloitte Kim Schlyter, der er specialist i datasikkerhed.
Hvis man logger på et offentligt tilgængeligt wifi-netværk uden den nødvendige sikkerhed, er det let for hackere at tilgå ens personlige data.
”Faren ved wifi-netværk er, at en cyberkriminel potentielt kan overtage et hotspot. Dermed kan man som bruger risikere at blive flyttet til en hjemmeside, hvor man pludselig skal registrere data fra eksempelvis sit kreditkort. Der er også risiko for, at ens telefon eller computer får virus eller malware, eller at nogen blot er med på en ’lytter’, hvilket selvsagt ikke er hensigtsmæssigt, hvis man logger på sin bank eller sit arbejde,” siger Kim Schlyter.
Det er derfor vigtigt at tage sine forholdsregler, mener han:
”Inden man logger på et offentligt netværk med sin telefon, iPad eller computer, skal man huske at gå ind og sætte sine sikkerhedsindstillinger til højeste niveau. Man skal også huske at slå den automatiske login-funktion fra, så man selv bestemmer, hvilke netværk man tilgår. På den måde undgår man, at andre mennesker skaffer sig adgang til ens personlige data som for eksempel bankoplysninger, koder eller private emails,” siger han.
Kim Schlyter har 10 gode råd til danskere, der anvender wifi:
1. Lad som udgangspunkt være med at bruge hotspots, du ikke kender, hvis du skal bruge din forbindelse til noget fortroligt som eksempelvis din bank eller dine emails.
2. Slå din wi-fi fra, så snart du er færdig med at bruge den.
3. Indstil din computer, tablet eller telefon til, at den spørger dig, om den skal forbinde til et wifi-netværk, så den ikke gør det automatisk.
4. Brug din telefon med samme omhu, som du bruger dit kreditkort. Sørg for, at ingen kigger dig over skuldrene, og lad den ikke være ude af syne bare et kort øjeblik.
5. Installer et antivirusprogram på din telefon eller din computer, men vælg kun de programmer, som andre har gode erfaringer med, ellers kan de virke stik modsat.
6. Opret en ekstra e-mailadresse hos en webbaseret udbyder, hvis du har brug for at give dine kontaktoplysninger til personer eller virksomheder, du ikke ved, om du kan stole på.
7. Brug kun apps fra den officielle app-butik, og sørg for at læse anmeldelser af app’en, inden du installerer den. Hvis andre brugere har dårlige erfaringer, er der typisk noget om snakken.
8. Hvis en app spørger, om den må se i din adressebog eller registrere din placering, så sig nej, hvis det ikke har noget at gøre med den funktion, app’en i øvrigt skal give dig.
9. Du kan risikere at glemme telefonen, eller at den bliver stjålet. Derfor er det vigtigt, at du enten har sat telefonen op til, at du kan finde den eller slette data. Det er ret simpelt at gøre.
10. Gå ikke ind på websites, du ikke ønsker, andre skal vide, du besøger.
Tallene er baseret på i alt 1007 interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Deloitte.