Flere børn kommer til skade på trampolinen

Foto: Sikkerhedsstyrelsen
Familie og fritid:

Påsken står for døren, de små forårsblomster titter frem i græsplænen og hos mange børnefamilier er de store havetrampoliner kommet frem fra skuret. Men trampolinerne kan medføre alvorlige ulykker, hvis de bliver brugt forkert.

Foreløbige opgørelser fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital (OUH) viser, at der i perioden 1. januar til 13. november 2015 var 7.900 tilskadekomne efter et uheld på trampolinen. Selvom tallene for 2015 ikke er endeligt opgjort endnu, er det allerede en stigning på 10 % i forhold til året før. De fleste uheld ender med mindre knubs, men for nogle børn kan det betyde alvorligere skader.

”Vi har set en stigning i antallet af ulykker, der formentligt skyldes, at flere danskere får trampolin i haven. Men desværre ser vi også, at nogle ulykker ender med et knoglebrud. Og det kan have alvorlige konsekvenser. Hvis et mindre barn får knoglebrud i nærheden af et led, kan det give varige gener” siger Overlæge Christian Færgemann fra Odense Universitetshospital (OUH).

5 gode trampolinråd

  1. Hop altid én ad gangen
  2. Brug sikkerhedsnettet
  3. Slå aldrig saltomortaler
  4. Børn under seks år skal have en voksen med ved trampolinen
  5. Husk jævnligt at give trampolinen et sikkerhedstjek

Pas godt på de mindste
Det er især børn i alderen 5-9 år, der kommer galt afsted. Her endte hver fjerde ulykke med et knoglebrud. Ifølge generalsekretær i Børneulykkesfonden Henriette Madsen viser det, at det stadig er vigtigt med et fokus på gode trampolinregler.

”I langt de fleste tilfælde er det ikke produktet, men børnenes adfærd, der medfører ulykker. Derfor er det vigtigt, at forældrene laver nogle fælles regler med børnene, der kan sikre en forsvarlig adfærd på trampolinen”, siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

En god hovedregel er at følge de 5 gode trampolinråd, som Forbrugerrådet Tænk, Børneulykkesfonden og Sikkerhedsstyrelsen sammen har udarbejdet. De tre samarbejdspartnere har i flere år kørt kampagnen ”Hop med hovedet”, som netop sætter børns sikkerhed på dagsordenen. Det er nemlig vigtigt, at forældrene fortsat har øje for børnenes adfærd, når de leger på trampolinen.

”Børn i alderen 5-9 år vil gerne prøve grænser af, og når de begynder at have legeaftaler med andre børn, er de gode til at udfordre hinanden. Derfor er det en god idé at holde særligt øje, når de mindste hopper,” siger Henriette Madsen, generalsekretær i Børneulykkesfonden.

Giv trampolinen et sikkerhedstjek
Små ting som en rusten fjeder, en mørnet kantpude eller et hullet sikkerhedsnet kan også gøre det farligt for dine børn at lege på trampolinen. Derfor er det en god idé jævnligt at give trampolinen et sikkerhedstjek.

”Vi anbefaler, at forældrene giver trampolinen et grundigt sikkerhedstjek, inden børnene tager det første hop. Det gælder både, hvis trampolinen har stået ude over vinteren og hvis den har været gemt væk i skuret” siger Mette Cramon, Kommunikationschef i Sikkerhedsstyrelsen.

Hun opfordrer forældrene til at læse fabrikanternes anvisninger om vedligeholdelse og anvendelse grundigt, da der er forskellige sikkerhedsforhold fra produkt til produkt.

Sådan giver du trampolinen et sikkerhedstjek

  1. Sørg for, at skruer og kantpuden er sikkert monteret.
  2. Tjek at samlingerne og benene sidder ordentligt fast.
  3. Skift rustne fjedre og tjek at dugen er uden huller eller revner.
  4. Tjek trampolinens omgivelser – er der god plads over og rundt om trampolinen.
  5. Undersøg om underlaget er jævnt og blødt (fx græs).

 

Gå til forsiden: www.skive-her.dk

Oprettet af: Redaktør mail@skive-her.dk


Se andre nyheder
Annonce:
Annonce på Skive-Her, god online markedsføring
Tip redaktionen med nyheder, navnenyt, arrangementer mv.: redaktion@skive-her.dk